Battle of chains 2018 edition – (Stihl RS, Husqvarna C85, Oregon EXL, Oregon LPX Multicut)Fiind ultimul clip pe anul acesta, va urez toate cele bune si La Multi Ani!!! (Happy New Year!!!!)
“Intorcandu-ne” la acest test, sunt prezente aproape toate lanturile de renume, singura exceptie notabila fiind preferatul celor ce fac din drujbe o adevarata formula 1 – Oregon LGX (nu se gaseste aici).
Acest test trebuie privit mai mult ca pe o comparatie intre cum ascut producatorii lanturile si nu ca pe un versus intre lanturi, din motive evidente (lanturile nu sunt ascutite la fel pentru a putea face o comparatie reala, din punct de vedere al particularitatilor constructive)
Cu toate acestea, in special din analiza dintilor (se pot observa si in clip) putem observa ca cel mai agresiv ascutit este C85-ul, pentru mine fiind evident ca va castiga testul, desi la unghiul orizontal de ascutire are un dezavantaj fata de binecunoscutul RS de la Stihl. Unghiul vertical al varfului dintelui dicteaza in cea mai mare masura performanta, bineinteles cu conditia ca ceilalti parametrii sa fie buni.

Pot sa va spun ca cel mai lent s-a simtit in lemn LPX M (multicut, fostul duracut), dar timpii au fost mult mai buni decat ma asteptam. Limitatorii dubli ii fac putin mai lent, dar este posibil sa atenueze mai mult din vibratii, lucru pe care nu pot sa spun ca l-am simtit, toate lanturile au taiat fara probleme din acest punct de vedere.

Nou venitul Oregon EXL face o figura frumoasa avand in vedere ca este ascutit foarte neagresiv (scuza producatorului fiind ca este facut sa se muleze foarte bine pe pila), performantele lui se pot imbunatati considerabil prin ascutire manuala. Cum nici un lant nu e perfect, si castigatorul testului, agresivul C85 ar avea nevoie de putin mai mult “gullet clearance”, lucru combinat cu niste limitatori ceva mai josi, ar putea fi o concurenta buna pentru un square chain, cunoscut pentru unghiurile sale extrem de agresive.

La calitatea constructiei/finisarii pot spune ca cele doua lanturi Oregon sunt in fata, cu margini netede (pentru dinti) si cu mai putine “inconstante geometrice”.
La final pot spune ca pentru cei nepretentiosi toate lanturile merg bine, cu precizarea ca acest test nu se doreste a fi unul in privinta durabilitatii/fialbilitatii lanturilor (fapt evident) , subiect care este unul destul de subiectiv, si doar cei cu foarte multa experienta in privinta mai multor tipuri de lanturi pot fi luati in seama.

Husqvarna 372XP/7 pin RIM/30ml/L HP Ultra
Oregon Versacut 45cm bar
benzina 99
lemn cer 40cm
Oregon EXL
Oregon LPX Multicut
Husqvarna C85
Stihl RS

source

%d bloggers like this: